Du har højst sandsynligt trykket på at læse denne guide, fordi du enten holder sabbatår eller skal til at gøre det. Og du er landet det helt rigtige sted (jeg har i hvert fald gjort mit bedste).
“Den ultimative guide til dit sabbatår” henvender sig til alle der overvejer at holde et sabbatår, og til dem som er undervejs i deres sabbatår. Hvis du lige har færdiggjort en gymnasial uddannelse eller folkeskole, vil denne guide hjælpe dig med at få det bedste ud af dit sabbatår.
Faktisk viser en rapport, at 70% af de unge som tog et sabbatår i 2018, har fået styrket deres faglige forudsætninger i løbet af deres sabbatår. Derfor er der flere fordele end som så, og konnotationen “fjumreår” er meget misvisende. Sabbatåret for mange unge forstås som, at det er året, hvor man skal slappe af og få lidt ro på i sit liv. Rent faktisk er det mere et år, hvor man finder sig selv. Ligeledes er der mange unge, som faktisk bruger året på at tjene en smule penge til at rejse eller spare op til fremtiden. Uanset hvad formålet med sabbatåret er for den enkelte studerende, så er det for mange unge et refleksionsår, eller med andre ord, et tidsrum der bruges til at tænke over fremtiden.
Hvad er et sabbatår?
Sabbatår er en periode af en bestemt længde, hvor man holder pause fra sine almindelige og regelmæssige aktiviteter, ofte uddannelse, og i stedet arbejder, rejser eller holder fri.
Oftest er det unge studerende, som har færdiggjort deres gymnasiale uddannelse, og som derefter benytter 1-2 år, på at arbejde i deres sabbatår. På den måde har de mulighed for at spare penge op til en rejse eller til deres fremtidige uddannelse.
Derimod er der også andre studerende, som opfatter sabbatåret for en periode, hvor der slet ikke skal arbejdes, men “restitueres” fra de hårde eksamener og terminsprøver, som man lige har kæmpet sig igennem med. Som det måske kan fornemmes, er sabbatåret vidt forskelligt for de studerende efter studietiden. (Fælles for mange studerende under sabbatåret er, at de distancerer sig fra alt studieorienteret arbejde ….) Men én ting alle studerende under deres sabbatår har tilfælles er, at de distancere sig fra alt studieorienteret arbejde, da det var det, som de i første omgang ville holde fri fra. Hvorvidt det er arbejde, fritidshobby eller ferierejser, så bruges sabbatåret – i hvert fald for mange unge – ikke på at kigge sine tidligere eksamener igennem for rettelser.
Faktisk viser undersøgelserne, at 61% af dem, der har haft sabbatår, begrundede det med, de havde brug for en pause fra uddannelsessystemet.
Hvad skal jeg lave i mit sabbatår?
Svaret er: Lige hvad hovedet har brug for. Et sabbatår har ikke et skema, som alle følger. Det varierer rigtig meget fra person til person, og hvad personen har brug for i perioden. Mange unge bruger sabbatåret til at holde en pause fra den faglige læsning. Andre unge vælger at hoppe direkte ind i kurser for at videreudvikle sine kompetencer. Med andre ord; du skal lytte til dig selv og finde ud af, hvad du ønsker at opnå i dit sabbatår.
Det er svært at give et specifikt svar til, hvad du skal lave i dit i perioden. Men nedenunder har vi prøvet at sammensætte nogle af de mest almindelige aktiviteter, som mennesker i deres sabbatår foretager sig:
- Lønnet arbejde
- Udlandsophold (herunder rejser)
- Fritidsinteresser
- Frivilligt arbejde (dvs. ulønnet arbejde)
- Gymnasiale suppleringsfag
- Højskoleophold
- Omsorg (barsel og sygdom)
- Værnepligt
- Opstart af egen virksomhed
Herunder kan du se en video af en vikar, som fandt et vikararbejde i sit sabbatår:
Lønnet arbejde er selvfølgelig en af de aktiviteter, som hyppigst går igen og igen, når man tager et sabbatår. Der er flere fordele ved at finde et lønnet arbejde under sabbatåret, da det giver studerende en større tryghed og mulighed for at være mere i kontrol over deres fremtid, samtidig med at studerende ikke længere behøver at tænke på de udgifter der er forbundet med deres kommende uddannelse.
Dernæst er udlandsophold/ferierejser én af de mest attraktive aktiviteter unge foretager sig under sabbatåret. Ferierejser er en af de aktiviteter, som studerende tager flere sabbatår for, da de oftest er større rejser de er på. Til stor overraskelse for mange, er der mange unge der vælger at fortsætte med at uddanne sig i form af gymnasiale suppleringsfag.
Sabbatår ideer
Et sabbatår er en mulighed for at prøve nyt ting. Uanset om du lige har færdiggjort din tid i gymnasiet, universitet eller tager et år fri for at tjene penge, kan du bruge dit sabbatår til at løfte dit CV og spare op til næste kapitel i dit liv.
Det kan være du kan gerne vil holde en pause fra studierne, lære et nyt fag og tilegne dig nye kompetencer, tjene penge eller udnytte året til at finde ud af hvad du gerne vil arbejde med fremover (karrieremæssigt). Eller en kombination af forskellige grunde.
Her har vi samlet 8 sabbatår ideer til, hvad du kan foretage dig under sabbatåret:
1. Tilkaldevikar
Tilkaldevikar er en god mulighed for dig, hvis du har svært ved at finde et ledige vikararbejde. Det kan for eksempel være, at du mener at vikarstillingerne ikke opfylder dine behov, og af den grund kan tilkaldevikar være løsningen for dig. Det der menes med tilkaldevikar er, at du blot står til rådighed, og så vil du modtage et opkald hver gang vikarbureauet mener at de har et relevant vikararbejde til dig.
2. Skiguide
Rigtig mange beslutter sig for at hoppe ud i at være skiguide. Der er både muligheden for at tjene penge, samtidig med at lave noget man kan lide. Hvis du derfor elsker at stå på ski og mangler en skilling eller to, så er det jo drømme arbejdet.
3. Arbejde frivilligt
Hvis du ikke holder sabbatåret for pengenes skyld, så har du mulighed for at gøre investere din tid for en frivillig organisation eller virksomhed. Det kan også være, at der er en god chance for, at du kan få en betalt stilling hus en frivillig organisation, hvis du forpligter dig i en længere tid.
4. Højskole
Højskoler er stedet hvor du får skabt uforglemmelige oplevelser med masser af nye venskaber. Dette gælder både om du tager på et langt højskoleophold eller tilmelder dig et kort kursus. Et højskoleophold tilbyder plads til at fordybe dig i det du ønsker at lære og du bliver en del af et stort fællesskab.
En normal hverdag på en højskole kan bestå af undervisning, leg, fest, hygge, fællesaktiviteter og udflugter. Hvis du derfor har et ønske om at lære nye mennesker at kende, samtidig med at du ønsker at fordybe dig i et fag, så er højskoler et godt valg.
5. Praktikplads
Praktikplads er for dig som ønsker at få en fod ind i arbejdsmarkedet. Praktikplads er for alle. Det er både for dig som har erfaring, men ønsker at prøve noget nyt, og for dig som aldrig har trådt en fod ind i en virksomhed, og af den grund gerne vil prøve kræfter med en stilling som interesserer dig.
6. Starte selvstændigt
At hoppe ud i iværksætterlivet er også en oplagt mulighed. Et sabbatår tilbyder en pause fra alle studier og andre forstyrrende faktorer, og i den forbindelse har du tid til at starte iværksætterrejsen. Selvfølgelig kun hvis du har lysten til det.
7. Gymnasiale suppleringsfag
Har du nogle fag du mangler at få bedre karakter i? Er der nogle fag du mangler på CV’et for at kunne komme ind på din drømme uddannelse. Hvis ja, så kan vi ikke tænke på en bedre mulighed end at starte på dit suppleringsfag under dit sabbatår. Du har tid til at læse op, forberede dig, researche faget og score gode karakter under dit sabbatår, og det er en god langtidsinvestering.
8. Lær et nyt sprog
Der er ikke så mange der snakker om det, men vi synes, at du kunne bruge din tid på at lære et nyt sprog. Hvorfor da ikke. Nu hvor du har en masse tid foran dig, vil det være oplagt at bruge tid op at lære et nyt sprog.
Gode jobs til sabbatår
Det kan nogle gange være ret svært at finde rundt i, hvilke og hvor er de gode jobs. Det afhænger selvfølgelig af, om du søger et deltids- eller fuldtidsarbejde. VIkarstillinger varierer også meget fra opgave til opgave. Det kan være alt fra pædagog til tømning af containere. Fordelen ved at tilmelde sig et vikarbureau er, at du har mulighed for at arbejde i vidt forskellige brancher og derigennem udvikle kompetencer, som du i fremtiden kan drage nytte af. Derudover gør de varierende jobs også, at du ikke går død i de ofte trivielle opgaver. I nedenstående afsnit har vi tilføjet de vikar jobs, som kræver ingen arbejdserfaring og oftest tilbydes til studerende i deres sabbatår.
Jobs der ikke kræver erfaring
- Pædagogmedhjælper
- Tømning af container
- Handicaphjælper
- Chauffør
- Tjenere
- Køkkenpersonale
- Pluk og Pak
- Produktionsmedarbejder
- Medarbejder til lager og produktion
- Rengøring
- Kundesupporter
Bedste platforme at søge arbejde?
For rigtig mange studerende er det svært at finde et sabbatår job, og af den grund, vil dette afsnit hjælpe dig med at guide dig til, hvordan du bedst muligt kan finde et arbejde, som passer til dig.
Hvis du ønsker at finde vikararbejde i dit sabbatår, som vil passe dine kriterier og krav, så tilbyder vi øjeblikket en masse vikarstillinger, som er særligt tilpasset til personer der holder sabbatår. Hos Ekspres Vikar har vi længe ansat tilkaldevikar, som enten skal til at holde deres sabbatår, eller som er undervejs i sabbatåret.
Du kan filtrere alle sabbatår stillinger til på Ekspres Vikars hjemmeside, så du kun ser de stillinger, der er egnet til personer som ønsker at finde et arbejde under sabbatåret.
Ellers anbefales det, at når du søger en stilling under dit sabbatår, at du gøre klart og tydeligt i din ansøgning og CV, at du er undervejs eller planlægger at tage et sabbatår, da arbejdsgiveren vil kunne forholde sig til det.
Mest stillede spørgsmål
Hvorfor tager unge et sabbatår?
Ifølge en tidligere undersøgelse kan sabbatår være en gevinst for studenter, da tal viser, at studenter der venter et eller to år med at starte på en videregående uddannelse, har mindre risiko for at falde fra.
Hvorfor starter unge ikke direkte på en videregående uddannelse efter gymnasiet?
Vores vurdering er, at der er forskellige årsager til, at unge ikke direkte hopper ud i en videregående uddannelse efter gymnasiet. Dog er nogle af de mest centrale faktorer, at unge har brug for en pause fra uddannelsessystemet. Andre gange kan det være, at de har lyst til at opleve andre ting end at kun uddanne sig. Derudover er der mange unge, som heller ikke ved, hvilken uddannelse, de skal starte på, hvilket er meget naturligt i processe. Der er også en stor gruppe af studerende som vælger at arbejde og spare op, så de kan tage på ferie i sabbatåret.
Hvorfor hedder det et sabbatår?
Vi skal langt tilbage i historien for at finde definitionen på, hvor sabbatåret startede og hvad det betyder. Ordet “sabbat” stammer fra de jødiske traditioner og er en “hviledag” i jødedommen. Ordet bruges ofte i Danmark til at beskrive det tidsrum, hvor unge holder et til flere år fri fra arbejde eller uddannelse.
Hvor mange sabbatår må man tage?
Der er et ikke et entydigt svar på, hvor mange sabbatår man burde tage. Det varierer selvfølgelig alt afhængigt af, hvad personens mål og ønsker er. Dog er det størstedelen som holder kun et sabbatår, da mange studerende føler, at det er nok til at kunne reflektere over fremtiden og få sparet op til den kommende uddannelse. Det er dog vigtigt at pointere, at rigtig mange unge er begyndt at holde flere sabbatår (2-3 år), og bruger mere tid på at tænke over fremtiden end man gjorde før.
Hvordan klarer studerende sig efter et sabbatår?
Statistikker viser, at 70% af studerende som har taget et sabbatår, oplevede at deres faglige forudsætninger blev styrket i løbet af deres sabbatår